Folosirea tacamurilor la o cina oficiala
Cunoscand ce tacamuri trebuie sa folosesti la o cina oficiala, vei face o impresie buna. Indiferent daca esti la un dineu elegant sau mananci la un restaurant de 5 stele, poti arata ca stii cum sa te comporti, fara sa fii intimidata.
Aminteste-ti ca, daca, la un moment dat, nu stii ce furculita ar trebui sa folosesti, poti urma exemplul gazdei. Chiar daca aceasta foloseste o furculita gresita, iti vei arata respectul facand acelasi lucru, atata timp cat nu atragi atentia asupra ta sau nu o faci pe gazda sa se simta prost.
Asezarea tacamurilor
In general, poti folosi tacamurile in ordine, incepand cu cele mai indepartate de farfurie. Pe partea stanga vei gasi furculitele, iar pe partea dreapta cutitele si, eventual, lingura pentru supa. Cutitele trebuie sa fie cu lamele indreptate spre farfurie. Furculita si cutitul cele mai apropiate de farfurie sunt pentru a servi felul principal. Furculita sau lingura pentru desert va fi pusa, in cele mai multe cazuri, paralel sau diagonal fata de marginea mesei, in partea de sus a farfuriei.
1. Servetel 2. Furculita pentru salata 3. Furculita pentru peste 4. Furculita pentru felul principal 5. Bol pentru supa 6. Farfurie intinsa 7.Cutit pentru felul principal 8. Cutit pentru peste | 9. Lingura pentru supa 10. Farfurie pentru gustari tartinabile 11. Cutit pentru gustari tartinabile 12. Lingurita si furculita pentur desert 13. Pahar pentru apa 14. Pahar pentru vin alb 15. Pahar pentru vin rosu |
Cum mancam
La o cina oficiala este important sa stii cum sa folosesti tacamurile. Pentu folosirea furculitei si a cutitului exista doua variante acceptate:
Modelul american. In timp ce folosesti cutitul pentru a taia, furculita este tinuta in mana stanga. Dupa ce ai taiat o bucatica, aseaza tacamurile pe farfurie si foloseste furculita cu mana dreapta pentru a manca. Nu taia toate bucatile odata pentru ca apoi sa mananci doar cu furculita.
Modelul britanic. Furculita se tine doar in mana stanga si cutitul in dreapta. Se taie o bucatica si apoi se duce la gura cu mana stanga. Eviti astfel schimbarea permanenta a tacamurilor dintr-o mana in alta.
Pentru a manca supa, utilizeaza o lingura mai mare, ovala. Pastreaza bolul de supa pe masa, fara a-l ridica sau inclina.
Lingura se tine ca un creion, intre degetul mare si cel aratator, si o dirjam cu ajutorul celui mijlociu si al incheieturii mainii. Cutitul se tine intre degetul mare si cel mijlociu, iar aratatorul se sprijina pe spatele manerului. In nici un caz nu se pune aratatorul pe spatele lamei. Cand folosim furculita o intoarcem cu dintii in jos, pentru a o putea infige in bucata pe care o ducem la gura. In timp ce mancam tinem tacamul deasupra farfuriei, fara sa-l ridicam prea mult in aer mai ales fara sa gesticulam cu el.
La sfirsitul unui fel de mancare, in farfuria care trebuie luata, punem paralel cutitul si furculita, cu dintii in jos. Daca tacamurile sunt asezate incrucisat, in farfuria goala, inseamna ca mai doresti inca o portie din felul de mancare respectiv.
Cand bei apa, ceai ,cafea, vin sau orice alta bautura, pune tacamurile jos inainte de a ridica paharul.
La masa trebuie evitate orice zgomote : plescaitul, sorbitul, ciocnitul tacamurilor de vesela, oftaturile, etc. Indepartarea resturilor ramase intre dinti nu se face la masa, in prezenta tuturor. Retrageti-va la baie!
super intereant!! frumoasa postare , mai vreau de acest gen
RăspundețiȘtergere