Despre alaptare
Conditiile din maternitate
In majoritatea maternitatilor de stat exista o serie de reguli ce ingreuneaza alaptarea si anume:
•exista un program strict pentru alaptare, o data la 3 ore, iar un copil trebuie alaptat la cerere, ori de cate ori este nevoie;
•daca copilul plange, nu se asteapta vizita mamei, ci i se da lapte praf;
Proaspata mamica are sanse mari sa poata alapta daca pune copilul la san ori de cate ori are ocazia, chiar daca acesta tocmai a fost hranit cu lapte praf. Astfel vor fi excitati nervii mamelonului si se activeaza mecanismul care produce si secreta laptele.
Lipsa sau sensibilitatea mamelonului
In aceste cazuri, in ultimul trimestru de sarcina se maseaza mamelonul in fiecare seara cu un unguent special (ex. Garmastan). Procedeul se continua si dupa nastere, dupa fiecare alaptare.
Iritatiile si fisurile aparute in urma alaptarii
Acestea provoaca durere si de multe ori mama evita sa mai alapteze. Pentru a le preveni, nu tineti copilul mai mult de 15 minute la fiecare san in primele saptamani. De asemenea utilizati unguentele speciale (ex. Garmastan) dupa fiecare alaptat. Este important ca mama sa nu inceteze alaptatul. Durerea va disparea imediat ce copilul incepe sa suga. Se pare ca se elibereaza un hormon care va ajuta sa continuati alaptarea.
Mastita sau infundarea unor canale
In acest caz trebuie continuata alaptarea incepand de fiecare data cu sanul afectat. Inainte si in timpul alaptarii se aplica comprese calde pe san, iar dupa, comprese reci pentru a ameliora durerea. Sanul trebuie golit complet cu o pompa de san si se pot administra analgezice pe baza de paracetamol sau ibuprofen.
Stresul, depresia
Chiar daca treceti prin momente dificile dupa nastere, incercati sa va pastrati echilibrul. Sa nu va afecteze faptul ca e dezordine in casa, ca nu a-ti facut mancare, sau ca nu aveti timp pentru voi. Ve-ti avea timp in curand pentru toate, acum cel mai important este noul menbru al familiei.
Alimentatia
Puteti consuma aceleasi produse ca si in timpul sarcinii; copilul este obijnuit cu ele. Evitati cafeaua si ciocolata pentru ca provoaca agitatie. Nu consumati alcool si nu fumati. Alimentele iuti (ardei, piper) sau cu miros inteptor (ceapa, usturoi) influenteaza gustul laptelui si exista posibilitatea sa fie refuzat de sugar.De asemenea, fasolea, lintea, mazarea, varza, muraturile pot afecta scaunele copilului.
Producerea laptelui se bazeaza pe un mecanism de cerere si oferta. Astfel, cu cat alaptati mai des, cu atat mai mult lapte veti produce, pana cand se va ajunge la un echilibru intre mecanismul producerii laptelui si cantitatea de care are nevoie copilul.
Nu abandonati alaptatul daca laptele nu apare in primele zile. Este posibil sa apara si dupa o saptamana.
Cel mai important este sa puneti copilul la san ori da cate ori cere acesta.
Citeste si:
Citeste si:
Post a Comment