Header Ads

Slabeste sanatos, fara diete sau pastile

Poti sa slabesti fara diete, cure de slabire si diverse pastile, suplimente. Totul depinde de tine si capacitatea ta de a-i transmite organismului tau ceea ce iti doresti.

Poate acest articol este cam lung, dar citeste-l pana la capat, pentru ca iti poate schimba viata...in bine.

Fiecare persoana cu probleme de greutate, a avut, la un momentdat, un declansator. Acumularea kilogramelor in plus poate fi comparata cu un bulgare de zapada. Porneste de la un mic bulgare si devine din ce in ce mai mare si mai greu de oprit. Dupa momentul care a declansat procesul de ingrasare incepi sa mananci mai mult, stomacul se mareste si iti cere si mai mult. Kilogramele acumulate te fac sa te misti mai greu, asfel renunti treptat la majoritatea activitatilor fizice. Iti pierzi increderea in tine si incepi sa gandesti negativ. Incepi sa tii diete care nu vor face altceva decat sa te demoralizeze si mai mult. Este un intreg cerc vicios din care este greu sa scapi.

apiland.ro

Ce declanseaza surplusul de greutate?
Incearca sa iti aduci aminte momentul in care ai inceput sa te ingrasi si ce a declansat acest lucru. Poate fi:
  • O afectiune medicala (tiroida, diabet, etc) - in acest caz trebuie intai sa consulti un medic si sa tii boala sub control prin medicatie.
  • O perioada stresanta (examene, probleme familiale, esecuri)  
  • Ai probleme de greutate de cand te stii si tinzi sa crezi ca este pur si simplu genetic - nu este neaparat asa. Daca parintii tai au probleme de greutate, nu inseamna ca ai mostenit asta genetic, ci ca ai fost invatata, de mica, cu obiceiurile, mai putin sanatoase, ale parintilor tai.
  • Un moment in care ai trecut de la o viata activa la una mai sedentara (trecerea la activitate de birou, lucru de acasa)
  • Sarcina
De ce dietele esueaza de fiecare data?
Fie ca tii regimuri alimentare drastice, fie ca iei diverse pastile, suplimente, care iti inhiba senzatia de foame, organismul tau are propriul mod de a vedea lucrurile.

Cand te infometezi, organismul tau activeaza instinctul de supravietuire care ar putea sa te tina in viata daca ai fi intr-o situatie dificila. Este cel care ar economisi energia consumata si te-ar determina sa mananci orice (insecte, carne cruda) pentru a supravietui, cel care iti elibereaza adrenalina pentru a-ti conferi o forta aproape supranaturala atunci cand te afli in pericol.

Atunci cand tii o dieta trebuie sa te lupti cu acest puternic instinct de supravietuire, care va folosi toate mijloacele sa te determine sa te alimentezi. Gandurile gen: "doar o felie de paine nu strica", "o bomboana si gata", "m-am saturat de dieta, vreau si eu sa mananc ca un om normal", "peste 2 zile termin dieta si o sa ma rasfat cu o pizza", toate sunt transmise de organismul tau pentru a te determina sa supravietuiesti. 

Dupa ce termini o dieta, organismul tau iti va cere cat mai multe alimente si le va depozita, pentru ca, atunci cand va aparea o noua perioada de infometare, sa aiba provizii. Organismul tau nu vrea decat sa te ajute si reactioneaza la mesajele pe care tu i le transmiti. Din acest motiv, dupa o dieta drastica, pui imediat la loc kilogramele pierdute, poate chiar mai multe. Lupta cu propriul instinct de supravietuire este mult mai grea decat cea a dependentilor de droguri care vor sa renunte.

Ce poti face pentru a slabi?
In primul rand trebuie sa ii transmiti organismului tau mesajul corect. Chiar daca pentru unii suna putin SF, creierul tau poate sa faca orice pentru tine, daca stii cum sa ii ceri, iar acest lucru a fost demonstrat stiintific in nenumarate randuri. Creierul tau iti coordoneaza deja activitatile vitale (respiratia, bataile inimii, etc.) fara ca tu sa ii ceri asta. Ce s-ar intampla daca ar lasa aceste activitati in grija ta? Ai putea uita, la un moment dat, sa respiri :) 

Creierul tau stie ceea ce este cel mai bine pentru tine si actioneaza in consecinta. Daca tu ii spui in fiecare zi ca esti grasa, urata, ca nimeni nu te place...nu poate sa te contrazica. Va face in asa fel incat sa fie asa cum iti doresti.

Dar daca iti vei spune zilnic ca esti din ce in ce mai slaba, ca esti frumoasa, desteapta, plina de viata, ca toata lumea te iubeste? Creierul nu te va contrazice nici de data aceasta. In cazul in care constata o contradictie (cum ar fi faptul ca tu ii spui ca ai slabit, iar el stie ca nu e asa) va face in asa fel sa ajunga la un consens. Are doua variante:
  • Va incerca sa te convinga ca nu ai slabit - de aici gandurile "ce prostie mai e si asta, nu am slabit deloc"
  • Va face in asa fel incat sa slabesti. Daca prima varianta nu va functiona (pentru ca tu crezi intr-adevar ca ai slabit si ca o gandire pozitiva iti va aduce numai beneficii), atunci isi va pune la bataie toate mijloacele prin care te va face sa slabesti: iti va accelera metabolismul, te va face sa te trezesti cu o dorinta nebuna de exercitii fizice, te va face sa nu iti mai placa ciocolata, etc. Are la indemana, intotdeauna, modalitatile cele mai potrivite pentru tine...trebuie doar sa crezi asta cu adevarat.
Deci, iata ce trebuie sa faci pentru a ajunge la greutatea pe care ti-o doresti:

1. Gandeste pozitiv
  • Gandeste ca o persoana slaba - "Mananc ca sa traiesc. Nu traiesc ca sa mananc."
  • Priveste-te in oglinda, zilnic. Gaseste lucruri care iti plac la tine si fa-ti complimente (astazi arat foarte bine, parul imi sta grozav, am mai slabit putin, rochia asta sta mult mai bine pe mine)
  • Inchide ochii si vizualizeaza-te slaba. Cum esti imbracata? Cum arati in costum de baie? Cum se poarta ceilalti cu tine?
2. Respecta 4 reguli simple de alimentare - la inceput poate fi mai greu, dar cu timpul te vei obijnui si va face parte din normal. Aceste reguli le adopta persoanele fara probleme de greutate, inconstient. Intra si tu in randul lor.
  • Mananca atunci cand iti este foame. Nu incerca sa te infometezi. Imediat ce simti senzatia de foame, mananca. Altfel, foamea va fi atat de puternica incat vei manca mult mai mult decat ai nevoie.
  • Mananca doar ce vrei, nu ceea ce crezi ca ar trebui. Organismul tau iti cere ceea ce ai nevoie, iar tu trebuie doar sa il asculti. 
  • Savureaza fiecare inghititura. Daca mananci repede, pe fuga, pierzi placerea de a savura mancarea, de a-i simti gustul cu adevarat. Mesteca incet si lasa tacamurile jos intre inghitituri. Concentreaza-te pe gustul mancarii.
  • Opreste-te cand banuiesti doar ca esti satula. Cand ai cea mai mica senzatie ca te-ai saturat, opreste-te. Nu trebuie sa termini tot din farfurie, ci sa mananci doar atat cat ai nevoie. Daca peste o ora ti se face foame din nou, poti manca din nou, deci, nu are sens sa iti umplii stomacul cu mai multa hrana decat are nevoie.
3. Fa miscare. Orice fel de exercitii fizice sunt binevenite, de la activitatile gospodaresti, dans, plimbari, pana la alergari, aerobic. La inceput poate fi dificil, mai ales daca te-ai obijnuit cu un stil de viata sedentar. Fa un exercitiu de vointa 3 saptamani in care sa iti impui o activitate fizica zilnica, apoi totul va veni de la sine. Organismul tau se va obijnui asa si iti va cere singur mai multa miscare.

Poti incepe cu un program de 30 minute de mers pe jos, in casa. Este simplu de urmat si comod. Iti recomand sa il urmezi dimineata. Trezeste-te cu jumatate de ora mai devreme si te va invigora pentru intreaga zi. Vei avea mai mult spor la munca, vei fi mai energica si mai fericita. Poti urmari pe blog programul "Tonifiere si slabire in 30 minute" sau poti cauta pe internet altele. 

Odata ce te obijnuiesti cu un program de exercitii, poti merge sa alergi in parc, sau sa iti faci un abonament la aerobic. 

Exercitiile fizice sunt esentiale daca vrei sa slabesti. Odata cu pierderea in greutate pielea ti se va lasa, iar muschii vor arata urat. Singura modalitate nechirurgicala de a avea un corp frumos dupa ce ai slabit, este sa faci cat mai multa miscare.

4. Fixeaza-ti obiective. Obiectivele te vor ajuta sa iti urmaresti pas cu pas atingerea scopului propus.
Pentru inceput stabileste cate kilograme vrei sa pierzi. Imparte-le la 2 si astfel iti stabilesti numarul de luni in care iti vei atinge scopul final. De exemplu: Ai 1,65 m inaltime si 70 kg. Vrei sa ajungi la 50 kg, deci trebuie sa pierzi 20 kg. Propune-ti ca peste 10 luni sa ai 50 kg.

Poate veti spune: "10 luni???...Nu mai bine iau niste pastile care promit 5 kg pe saptamana?" Nu. Nu te-ai ingrasat 5 kg pe saptamana, nici nu vei slabi 5 kg intr-o saptamana. Nu mai crede in astfel de produse care nu fac altceva decat sa profite de dorinta ta arzatoare de a slabi. Nu dau rezultate...nici o problema pentru cei care le vand. Dupa ce au vandut suficient de multe le schimba denumirea si ti le vand din nou.

O scadere in greutate normala este de cel mult 2 kg pe luna. Astfel nu iti vei trezi instinctul de supravietuire, iar cele doua kilograme vor ramane pierdute pentru totdeauna.

O data ce ti-ai fixat obiectivul, citeste-l zilnic si intreaba-te: "Ce pot face astazi pentru a ajunge mai aproape de indeplinirea obiectivului meu?" Poti merge o statie de autobuz pe jos, poti urca scarile pe jos, poti renunta la o parte din prajutura de pe masa, iti poti face un abonament la aerobic, etc.

Exista o carte care m-a inspirat in scrierea acestui articol si care, pe mine, m-a ajutat foarte mult. Cartea este insotita de un CD de programare mentala, pe care il poti asculta, la casti, in fiecare zi. Te va ajuta sa gandesti pozitiv, sa ai incredere in tine si sa ajungi la greutatea mult visata. Este vorba de "Te pot face sa slabesti" de Paul McKenna. 

Număr de calorii, kilograme pierdute care în scurt timp se pun la loc, alimente bune, alimente nerecomandate, sentimente de vinovăție, înfometare, frustrare, dietă după dietă. Nimic nu pare să funcÈ›ioneze. Mai mult, începi să gândeÈ™ti ca un contabil care, zi după zi, taie de pe listă alimente pentru a se încadra în numărul de calorii recomandat de cine È™tie ce revistă la modă sau de către o celebritate cu aspect anorexic. Ce legătură au toate acestea cu dorinta de a pierde în greutate? Nici una, spune autorul, care ne  propune în această carte tehnici de reprogramare mentală ce ne vor schimba comportamentul È™i obiceiurile alimentare, deschizând astfel un nou front în lupta împotriva kilogramelor în plus.



Ca si concluzie, totul depinde de tine si de felul in care vezi lucrurile. Asa cum zice si Paulo Coelho in "Alchimistul" - "Cand iti doresti ceva cu adevarat, tot Universul conspira pentru indeplinirea visului tau."

E posibil sa iti placa si:




2 comentarii:

  1. sper sa reusesc am 15 ani si de cand eram 10 mi se spunea sa mai slabesc ca le e rusine cu mine am fost si batjocorita de fostii colegi de scoala sper doar sa reusesc am incercat diete dar dupa ce am slabit am pus iar la loc si multumesc pentru ca ne-ai informat

    RăspundețiȘtergere
  2. foarte interesant...de ani buni tot ma chinui si eu sa slabesc..dar in zadar..slabeam apoi iar ma ingrasam si tot asa..am sa incerc si eu sa fac asa cum scrie mai sus...chiar imi doresc din toata inima sa slabesc

    RăspundețiȘtergere

Astept cu interes comentariile voastre