Header Ads

Vreau sa ma ingras

In conditiile in care cele mai multe persoane isi doresc sa slabeasca, multi adolescenti cred ca sunt prea slabi  si se intreaba daca ar trebui sa faca cava in privinta asta.

De ce isi doresc unele persoane sa se ingrase?

1. Sunt ingrijorat de faptul ca e ceva in neregula cu mine. Daca doresti sa te ingrasi deoarece crezi ca ai o problema medicala consulta medicul de familie. Desi anumite probleme de sanatate pot determina o persoana sa fie subponderala, cele mai multe dintre ele au si alte simptome, cum ar fi dureri de stomac sau diaree. Deci, daca esti slab datorita unor probleme medicale, probabil ca ai si alte simptome ce te determina sa mergi la medic.

2. Sunt ingrijorat pentru ca toti prietenii mei sunt mai dezvoltati decat mine. Majoritatea tinerilor sunt slabi pana incepe perioada de pubertate. Pe parcursul acesteia incepi sa iei in greutate, iar baietii incep sa puna masa musculara. Datorita faptului ca fiecare persoana se dezvolta diferit, unii dintre prietenii tai  pot sa fi inceput perioada de pubertate pe la 8 - 9 ani. Un copil normal ajunge la pubertate la 12 ani pentru fete si 14 ani pentru baieti si poate dura 3 - 4 ani pana sa ajunga la o dezvoltare completa si sa atinga greutatea si masa musculara pe care o va avea si ca adult. 
Unele persoane pot avea chiar o pubertate intarziata. Si in acest caz, nu trebuie sa faci nimic special, pentru ca te vei dezvolta in mod normal pana la sfarsit, doar cu o usoara intarziere.

3. Nu imi place cum arat! Dezvoltarea este suficient de grea si fara presiunea de a arata perfect. Corpul tau iti apartine si, oricat de frustrant ar putea parea la inceput, sunt lucruri pe care nu le poti accelera sau schimba. Dar exista un lucru pe care il poti face: Pastreaza-ti corpul sanatos pentru a te putea dezvolta normal. Stima de sine poate juca un rol important aici. Persoanele care invata sa isi iubeasca corpul si sa se accepte asa cum sunt, vor transmite celor din jur increderea in sine ce ii va face sa para mult mai atractivi.

apiland.ro

Dezvolta-te, nu te ingrasa

Indiferent de motivul pentru care iti doresti sa iei in greutate, un lucru e sigur: majoritatea tinerilor nu au nici un motiv pentru a incerca sa se ingrase. Un astfel de efort nu are nici un rost pentru ca nu vei face altceva decat sa pui pe tine grasime, ceea ce iti poate cauza probleme de sanatate.

Deci, concentreaza-te pe o dezvoltare normala si pe adugarea de masa musculara, nu pe ingrasare. Pastrarea corpului sanatos si in forma pentru a se dezvolta armonios trebuie sa fie principala preocupare a unui tanar. Iata cateva lucruri pe care le poti face pentru asta:

Asigura-ti o nutritie echilibrata. Prietenii tai care vor sa slabeasca mananca multe salate si fructe. Chici ce? Acelasi lucru trebuie sa il faci si tu. Poti sa faci multe pentru corpul tau mancand o mare varietate de hrana sanatoasa in loc sa incerci sa te ingrasi consumand cantitati mari de alimente cu multe grasimi  si zaharuri. Daca te fortezi sa mananci mai mult decat ai nevoie este posibil nici sa nu iei in greutate acum. Iti maresti stomacul, vei manca din ce in ce mai mult, iar cand perioada de pubertate se va incheia vei incepe sa acumulezi kilograme peste kilograme cat ai bate din palme. Vei ajunge atunci la extrema cealalta si te vei lupta sa slabesti. Chiar daca reusesti sa pui cateva kilograme cat esti inca la pubertate, nu vei pune decat grasime. Cred ca preferi un corp mai slab decat unul "pufos".

Consumand hrana sanatoasa, avand mese si gustari regulate si mancand doar pana cand te simti satul, ii vei oferi organismului tau sansa de a ramane sanatos si plin de nutrientii de care are nevoie pentru o dezvoltare armonioasa. 

Iata cateva sfaturi:
  • Mananca cat mai multe fructe si legume;
  • Alege cereale integrale;
  • Mananca micul dejun in fiecare zi;
  • Mananca gustari sanatoase;
  • Limiteaza alimentele cu continut nutritional scazut cum ar fi chips-urile si bauturile carbogazoase;

Creaza-ti obiceiuri sanatoase. O alta modalitate de a-ti pastra corpul sanatos este aceea de a include exercitiile fizice in rutina ta zilnica. Acest lucru poate include mersul pe jos la scoala, mersul cu rolele, practicarea unui sport, ajutarea la treburile gospodaresti, etc.

O regula ce trebuie respectata de orice tanar este accea de a face activitate fizica moderata cel putin 60 minute pe zi. 

In perioada pubertatii iti poti defini mult mai usor masa musculara, mai ales pentru baieti. Totusi, daca vrei sa incepi antrenamente la o sala de fintness, asigura-te ca vei fi sub indrumarea unui antrenor bun, care sa te ajute sa te dezvolti adaptat varstei tale. 

Vitamine si suplimente. Exista conceptia ca daca iei vitamine sau diverse suplimente te ingrasi. Nimic mai gresit. Din contra, administrarea acestora iti poate face mai mult rau decat bine in perioada de crestere. Cel mai bine este sa iei vitamine doar la recomandarea medicului, daca este cazul. Cea mai buna modalitate de a abtine toti nutrientii de care ai nevoie este alimentandu-te sanatos.

Dormi cat mai mult. Somnul este o componenta esentiala a cresterii si dezvoltarii normale. Daca dormi cat trebuie, vei avea suficienta energie pentru a creste. In timp ce tu dormi, organismul tau este la munca: transporta oxigen la creier, elibereaza hormonii de crestere, oasele se dezvolta, etc.

Concentreaza-te pe senzatia de bine. Te ajuta sa cunosti faptul ca organismul tau se va schimba in urmatoarele luni, poate chiar ani. Putini dintre noi arata la 25 de ani asa cum aratau la 15. Este important ca, intre timp, sa te simti bine in pielea ta, astfel vei fi mult mai atractiv pentru persoanele din jurul tau.




Niciun comentariu

Astept cu interes comentariile voastre