Header Ads

Scaderea in greutate pentru adolescenti

Tot mai multi adolescenti se confrunta cu probleme de greutate, cele mai multe cazuri fiind datorate unei  alimentatii nesanatoase sau excesive si/ sau a lipsei de miscare. 

Lucruri care iti afecteaza greutatea

  • Pubertatea. Desi s-ar putea sa nu iti dai seama, pubertatea poate avea un efect major asupra greutatii tale, precum si asupra formei corpului. Atat fetele cat si baietii se pot astepta sa castige in greutate si in inaltime in perioada pubertatii. Hormonii eliberati determina, de obicei, aparitia masei musculare la baieti, iar fetele vor experimenta o crestere a tesutului adipos in organism. Aceste modificari sunt normale, dar te pot face sa te simti supraponderal, chiar daca nu esti.
  • Genele. O intrebare frecvent intalnita este: "De ce nu arat ca prietenii mei?" Unul dintre motive este genele tale. Ai mostenit o serie de caracteristici de la parintii tai, cum ar fi zonele in care se stocheaza excesul de grasime din corpul tau, cat esti de inalt si forma corpului (in forma de mar sau in forma de para). Daca parintii tai sunt supraponderali, exista un risc foarte mare sa fii si tu la fel. Cu toate acestea, sunt numeroase cazuri in care copii supraponderali cu parinti supraponderali sunt in aceasta situatie doar pentru ca au invatat, de mici, un stil de viata complet nesanatos si nu datorita genelor.
  • Ceea ce mananci. In timp ce pubertatea si genele sunt lucruri pe care nu le poti controla, cu ceea ce mananci lucrurile stau altfel. Consumul regulat de cartofi prajiti, fast food, sucuri, chips-uri, dulciuri, precum si evitarea fructelor si legumelor conduc la acumularea de calorii in exces, fara a contribui si  cu valoare nutritiva.
  • Exercitiile fizice. Lipsa exercitiilor este principalul motiv al tendintei de ingrasare la adolescenti. Tinerii prefera acum sa petreaca ore in sir in fata calculatorului sau la TV, in detrimenul activitatilor in aer liber. Inactivitatea are un efect major asupra greutatii si sanatatii tale.


Chiar ai nevoie sa scazi in greutate?

De foarte multe ori, adolescentii se concentreaza pe atingerea unei greutati nesanatoase, dorind sa arate ca vedetele din reviste, ceea ce poate conduce la tulburari grave de alimentatie.
Este usor sa iti feormezi o viziune deformata asupra felului in care ar trebui sa arate corpul tau, mai ales daca modele tale sunt acele poze din reviste prelucrate in Photoshop pentru a arata perfect. Este important sa determini care este intervalul de greutate normala pentru tine. Ia in calcul faptul ca, atunci cand te cantaresti, cantarul iti arata greutatea totala a corpului (cu oase, muschi, grasime, organe interne, ceea ce ai mancat sau baut mai devreme). Deci nu vei afla cat ai perdut sau luat ingreutate, prin simpla cantarire, mai ales daca faci acest lucru foarte des.

Pentru a vedea daca trebuie sau nu sa slabesti poti apela la Indicele de Masa Corporala (IMC).
Acesta se calculeaza astfel:

IMC = greutate (kg)/ (inaltime (m) *2)
Exemplu: IMC = 70 / (1.80 * 2)= 19,44 = greutate normala

Interpretarea rezultatului

sub 18,5 - subponderal
18,51 - 24,99 - greutate normala
25,00 - 29,99 - supraponderal
30,00 - 34,99 - obezitate (clasa I)
35,00 - 39,99 - obezitate (clasa II)
peste 40 - obezitate morbida


Cum scazi in greutate?

Pentru a pierde in greutate trebuie sa arzi mai multe calorii decat consumi. Cea mai buna modalitate de a face acest lucru este printr-o dieta corespunzatoare si foarte multa miscare.
  • Exercitiile fizice
Cea mai buna metoda de a tine sub control caloriile este aceea de a adauga exercitii structurate si noi activitati pe parcursul intregii zile. Activitatile pot include:
- mersul pe bicicleta
- mersul cu rolele, patinele, skateboard-ul
- inot
- dansuri
- mersul pe jos sau alergatul
- practicarea unui sport

Vei arde mai multe calorii, vei renunta partial la TV si calculator pentru a face mai multa miscare, ceea ce va conduce la o scadere in greutate. Iata ce trebuie sa faci:
- Alege activitati fizice care iti plac. Daca nu vrei sa practici un sport sau sa faci miscare in aer liber, opteaza pentru exercitii pe care le poti face in casa, cum sunt aceste tutoriale: Tonifiere si slabire la tine acasa 


Tot pentru a face mai multa miscare acasa poti opta pentru un aparat de fitness, cum ar fi:



- Fa-ti un obicei din a face miscare. Fixeaza-ti un anunmit interval orar, in fiecare zi, petnru miscare. Astfel va intra in rutina ta zilnica.
- Cauta metode de a te misca si mai mult. Fa o tura in plus prin mall, mergi pe jos sa iti vizitezi un prieten sau da muzica mai tare si danseaza prin casa. Gasind modalitati de a te misca mai mult vei arde mai multe calorii si vei fi mai sanatoasa. 
- Cauta ajutor. Cu siguranta vei lucra mai mult daca vei avea un instructor de aerobic sau fitness care sa traga de tine. Ai o prietena care face exercitii in mod regulat? Roag-o sa te cheme si pe tine de fiecare data, petnru a face imreuna.

  • Ai grija la calorii
Pe langa transformarea intr-o persoana mai activa, atentia la ceea ce mananci este oalta componenta esentiala daca vrei sa pierzi in greutate. Trebuie sa ai in vedere urmatoarele:
- Sucurile. Prea multe sucuri pot duce la depuneri insemnate de grasime. Inlocuieste-le cu apa si vei economisi o multime de calorii.
- Fructe si legume. Majoritatea fructelor si legumelor sunt bogate in fibre si nutrienti, avand in acelasi timp un continut scazut de calorii. Asta inseamna ca te vei satura mai repede si vei manca mai putin. Incearca sa consumi fructe ca si gustari sau inainte de mese pentru a reduce numarul de calorii fara sa iti fie foame.
- Evita fast food-ul. Nu e nimic gresit in a manca ocazional un hamburger cu cartofi prajiti, dar evita sa faci asta in fiecare zi. 
- Evita gustarile fara sens. Daca ti se face foame dupa-amiaza, ia-ti o gustare sanatoasa in locul bomboanelor, ciocolatelor, chips-urilor, prajiturilor, etc. Deasemenea, intreaba-te daca iti este foame cu adevarat sau mananci doar pentru ca esti plictisita, obosita sau prost dispusa. Mancatul pe fond emotional iti va face si mai rau, necontribuind, cu siguranta, la rezolvarea problemei tale.
- Mese regulate. Mancatul regulat, pe tot parcursul zilei te va ajuta sa ai un metabolism sanatos si sa te simti satula intreaga zi. Cel mai bine este sa ai 4 - 5 mese pe zi, constand in 3 mese principale (mic dejun, pranz, cina) si 1 - 2 gustari intre ele.


Un comentariu:

Astept cu interes comentariile voastre