04 aprilie 2011

Aparatul de gatit cu aburi (steamer)


Aparatul de gatit cu aburi reprezinta o alternativa foarte sanatoasa in prepararea mancarurilor.


3 motive pentru a-l achizitiona:
  • Te ajuta daca esti la dieta sau pur si simplu te-ai decis sa mananci mai sanatos. 
  • Este ideal pentru prepararea alimentelor pentru copii; legumele isi vor pastra toate vitaminele si substantele nutritive.
  • Daca esti proaspata mamica sau urmeaza sa nasti, poti folosi acest aparat si la sterilizarea biberoanelor. Functioneaza pe acelasi principiu ca si sterilizatoarele cu aburi, doar ca la acesta poti prepara si alimentele pentru intreaga familie.
  • Economisesti timp; prepari fel principal si garnitura in acelasi timp si nu trebuie sa il pazesti - se opreste singur cand termina.

Ce caracteristici trebuie sa aiba pentru a fi cat mai util?
  • Alege un model cu 3 nivele pentru a putea prepara mai multe alimente in acelasi timp.
  • Cosul pentru supa si orez este foarte util. Orezul iese grozav preparat la aburi.
  • Sa aiba orificul pentru umplerea cu apa in exterior, astfel vei putea completa usor cu apa in timpul prepararii.
  • Functia de mentinere a temperaturii te ajuta sa pastrezi mancarea calda.


Un aparat de gatit cu aburi la un foarte bun raport pret - calitate (doar 219,9 lei) si pe care il puteti achizitiona online, fara costuri de livrare, este:  Aparat de gatit cu abur Philips HD9120 . Si eu am acelasi model pe care il folosesc aproape zilnic de 2 ani si sunt foarte multumita de el. L-am folosit cu succes si la sterilizarea biberoanelor .


Sfaturi utile:
  • condimenteaza alimentele inainte sa le pui la gatit;
  • carnea las-o la macerat inainte sa o gatesti (condimenteza-o, stropeste-o cu ulei si otet balsamic, pune o foaie de dafin si/ sau putin usturoi, acopera cu apa si lasa la rece cateva ore); va fi mult mai gustoasa;
  • pune in cosul de jos alimentele care se gatesc mai greu.

Timpul de preparare al alimentelor la aburi

AlimentCantitateTimp (min)Condimente
Sparanghel500g20busuioc, cimbru
Porumb200g6-10arpagic, chili, boia de ardei
Fasole verde500g18-20patrunjel, usturoi
Brocoli400g10-20usturoi, chili rosu pisat, tarhon
Morcovi500g18-20patrunjel, mustar uscat, arpagic
Buchetele de conopida400g18-20rozmarin, busuioc, tarhon
Telina(cubulete)300g18-20chimen, piper alb, chili
Pulpa de pui2 buc25piper negru, boia de ardei (paprika)
Piept de pui200g15-18piper negru, boia de ardei (paprika)
Porumb (stiulete)500g30-40patrunjel, usturoi , arpagic
Dovlecei (taiati bucati)500g10marar, salvie, rozmarin
Couscous150g + 250ml apa15-18chimen, coriandru, cuisoare
Oua6 buc15-
Fructe500g/ 4 buc12-15Scortisoara, cuisoare
Mazare (congelata)400g20-25rozmarin, chimen, patrunjel
Cartofi400g30-35patrunjel, arpagic, usturoi
Creveti200g8-10sofran, praf de curry
Budinci4 cupe20-25scortisoara, vanilie, cuisoare
Orez150g + 300 ml apa40patrunjel, chimen
Somon450g20marar, patrunjel, busuioc
Peste alb450g20mustar alb, ienibahar


Retete pentru aparatul de gatit cu aburi (click pentru retete)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Astept cu interes comentariile voastre