26 martie 2011

Tort Amandina

Amandina este una dintre prajiturile mele preferate. M-am gandit sa o fac sub forma de tort...primul tort facut de mine. A fost mai simplu decat ma asteptam si a iesit mai gustoasa decat cele cumparate.



Blatul:
  • 6 oua
  • 200 g zahar
  • 200 g faina
  • 3 linguri cu varf de cacao
  • un plic de praf de copt
  • 40 ml ulei
  • 40 ml apa
1. Frecati galbenusurile cu ulei pana devin ca o maioneza subtire.
2. Bateti albusurile spuma tare, cat sa nu se desprinda de pe paletele mixerului.

3. Adaugati zaharul, apa, pasta de galbenusuri, faina amestecata cu praful de copt si cacao.
4. Turnati compozitia intr-o tava in care ati asezat hartie de copt. Puteti unge tava cu unt si tapeta apoi cu faina in locul hartiei de copt.

5. Puneti in cuptorul preincalzit timp de 20 - 30 minute. Verificati periodic cu o scobitoare (daca scobitoarea iese curata, inseamna ca blatul e copt)

6. Lasati blatul sa se raceasca complet.

Siropul de zahar ars:

  • 250 g zahar
  • 500 ml apa
  • 2 plicuri de cappucino de ciocolata
  • 2 fiole esenta de rom



1. Puneti zaharul cu doua linguri de apa intr-o cratita pe foc mediu.
2. Amestecati din cand in cand pana se caramelizeaza.

3. Adaugati apa fierbine. Cand tot zaharul s-a topit adaugati cappucino si romul.

 4. Lasati-l sa se raceasca.

Crema de ciocolata:

  • un cub de margarina (250 g)
  • 150 g zahar pudra vanilat
  • 4 linguri de cacao
  • 3 galbenusuri
  • o fiola esenta de rom


1. Frecati margarina pana devine ca o crema subtire (trebuie scoasa din frigider cu cateva ore inainte).
2. Adaugati zaharul pudra si mixati pana se omogenizeaza complet. La sfarsit puneti cacao, galbenusurile si romul.


Glazura:

Eu am folosit o glazura de ciocolata Dr. Oetker ce se prepara rapid cu 3-4 lingurite de apa rece.

Tortul:

1. Taiati blatul in jumatate pe lungime si turnati, cu o lingura, sirop de zahar ars pe prima jumatate.

2. Intindeti crema de ciocolata (blatul trebuie sa fie complet racit, altfel crema se va topi).
3. Asezati cea de-a doua jumatate si insiropati-o cu siropul ramas.
4. Intindeti glazura cu ajuorul unui cutit.
5. Lasati la rece pentru 2 ore, apoi ornati cu frisca
Pofta buna!


1 comentarii:

Lore spunea...

amandina este si prajitura mea preferata, si ai dreptate se face foarte usor, o voi incerca si eu, arata foarte bine felicitari

Trimiteți un comentariu

Astept cu interes comentariile voastre