Header Ads

De ce sa slabim?


Peste 50 % dintre adultii din UE sunt supraponderali sau obezi. Obezitatea devine una dintre cele mai mari provocari pentru sanatatea publica in Europa. Este rezultatul modificărilor sociale, economice si culturale, al consumului de alimentele hipercalorice, sărace nutriţional (care conţin o proporţie înaltă de grăsimi saturate, sare şi zaharuri) şi reducerea consumului de fructe şi legume, precum si al unui stil de viaţă sedentar.

Surplusul de greutate ne afecteaza din toate punctele de vedere. Cel mai important aspect este cel al sanatatii. Poate dermina risc crescut de:
- Diabet zaharat tip 2
- Hipertensiune arteriala
- Litiaza biliara
- Atac de cord
- Apnee de somn si probleme respiratorii
- Anumite tipuri de cancer
- Scaderea fertilitatii
- Depresie
- Afectiuni ale coloanei vertebrale

O scadere in greutate ne va face sa ne simtim mai frumoase, mai atractive, vom fi mai energice si mai optimiste. De asemenea ne va ajuta sa gasim mai usor un partener de viata si chiar un job mai bun.

Pentru a vedea daca trebuie sau nu sa slabim putem apela la Indicele de Masa Corporala (IMC).
Acesta se calculeaza astfel:

IMC = greutate (kg)/ (inaltime (m) *2)
Exemplu: IMC = 70 / (1.80 * 2)= 19,44

Interpretarea rezultatului

sub 18,5 - subponderal
18,51 - 24,99 - greutate normala
25,00 - 29,99 - supraponderal
30,00 - 34,99 - obezitate (clasa I)
35,00 - 39,99 - obezitate (clasa II)
peste 40 - obezitate morbida

Daca aveti IMC mai mare de 30 consultati urgent medicul. Daca este intre 25 si 30 atunci putem incepe sa slabim impreuna.


Citeste si:

Un comentariu:

  1. chiar, de ce sa slabim???

    eu, de cand s-a stricat liftul la mine la bloc, urc 6 etaje, cate 8+9 trepte in fiecare zi (ce-i drept, o singura data pe zi), si moooooooooooorrrrrrr!!!

    dar am observat ca nu mai respir greu... sunt chiar in forma, avand in vedere ca la inceput, plangeam de pe la etajul III (adica dupa 51 de trepte) si imi venea sa vomit la et. 6.

    RăspundețiȘtergere

Astept cu interes comentariile voastre